Miljøminister: Drop koncentrerede sprøjtemidler

Lagt på fliser24.dk den 09-05-2014 af Thomas

93 pct. af de solgte ukrudtsmidler til haveejere er koncentrerede sprøjtemidler frem for "klar til brug"-midler, viser nye tal fra Miljøstyrelsen. Det er en vane, som miljøminister Kirsten Brosbøl vil lave om på. Danske haveejere holder fast i vanerne, når de går i haven. Det viser den seneste opgørelse over salg af sprøjtemidler til private, der netop er lavet af Miljøstyrelsen.

Ifølge opgørelsen køber haveejerne nogenlunde samme mængde sprøjtemidler - af de samme typer – som de gjorde for fem år siden. Haveejerne foretrækker at købe sprøjtemidler i de koncentrerede versioner i stedet for at købe færdigblandede produkter - især når det kommer til ukrudtsmidler.

Hele 93 procent af det samlede salg af de ukrudtsmidler, man bruger til at fjerne ukrudt mellem fliser, i bede og på græsplænen udgøres af koncentrerede midler frem for sprøjtemidler, der ikke skal fortyndes – de såkaldte ”klar til brug”-midler. Men det er en vane, som miljøminister Kirsten Brosbøl gerne vil ændre.

- Allerhelst skal vi bruge lugejernet frem for sprøjtegifte, når vi skal fjerne ukrudt i haven eller mellem fliserne. Men de haveejere, der alligevel vælger at sprøjte, skal gerne vælge de sprøjtegifte, der er klar til brug, fordi de er mindre risikable for både miljøet og haveejerne selv. Det er præcis derfor, at jeg er på vej med nye regler, som skal få butikkerne til at sætte de ufortyndede sprøjtegifte om bag disken, så det kun er ”klar til brug”-midlerne, der står fremme på hylderne, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Karakterliste skal hjælpe haveejere

Sprøjtemidler, der er klar til brug, belaster miljø og sundhed mindre end koncentrerede midler, da haveejerne ikke risikerer spild og overdosering, når midlerne skal blandes op.

For at gøre det endnu lettere for haveejerne at vælge de mindst belastende midler har Miljøstyrelsen netop uddelt karakterer til de sprøjtemidler, der kan bruges i haven. Midlerne bliver vurderet efter deres miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.

- Jeg vil opfordre til, at haveejere, der vil bruge sprøjtegifte, kigger på listen og vælger dem, der belaster mindst muligt. Jeg er meget optaget af, at vi bruger færrest mulige sprøjtegifte, og vi har alle sammen et ansvar for at passe på miljøet. De skrappeste sprøjtegifte kan i mange tilfælde erstattes af andre, uden at det går ud over effekten, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Man kan se Miljøstyrelsens karakterliste på www.godthavemiljø.dk, hvor man fx også kan få råd til, hvordan man bruger naturens egne midler til at bekæmpe ukrudt og insekter.

Fakta:

Miljøstyrelsen har siden 2007 årligt opgjort salget af sprøjtemidler, der kan anvendes i private haver.
Rapporten omhandler salget af sprøjtemidler i 2012 til detailleddet (havecentre, byggemarkeder mv.) og deres miljø- og sundhedsmæssige egenskaber.
Det samlede salg af sprøjtemidler til private er på ca. 52 tons. Heraf udgør ukrudtsmidler ca. 28 tons, mosmidler 22 tons, og de resterende knapt 2 tons udgøres af svampe-, snegle- og insektmidler.
93 procent af det samlede salg af ukrudtsmidler udgøres af koncentrerede midler. Det handler om midler, der bruges mod ukrudt i græsplænen (mælkebøtter, tidsler m.v.), ukrudt mellem fliser, i bede mv.
Statistikken viser, at der ikke er nogen tydelig udvikling i retning af salg af mere end mindre belastende midler.
Læs salgsstatistik for sprøjtemidler til brug i private haver 2012 her.