Deltog selv i drømmehusbyggeriet – og sparede flere hundrede tusinde

Lagt på fliser24.dk den 18-11-2014 af Thomas

Da Marianne og Johannes Bramming skulle opføre deres nye træhus på en stor udsigtsgrund ved Vejle, besluttede de selv at deltage i byggeriet. Dermed sparede parret 2-300.000 kr., som i stedet kunne bruges på forbedringer. Projektleder Marianne Bramming, 49, og hendes mand, den 52-årige tankvognschauffør Johannes, har mødt hinanden i en moden alder. Tilsammen har de fem børn fra tidligere forhold, hvoraf kun den yngste stadig bor hjemme. Hun fylder snart 18, så den nye villa i Grejs Øst ved Vejle skulle være et drømmehus for voksne.

– Vi boede i forvejen til leje i Agersbøl lige på den anden side af kommunegrænsen og var glade for området. Da et hus på Bavnbjergvej blev udbudt på tvangsauktion, var vi derfor hurtige til at slå til, fortæller Marianne Bramming, som sammen med sin mand i blev den lykkelige ejer af det gamle og svampeangrebne hus, der kun egnede sig til nedrivning. Til gengæld er grunden på 3.600 m2 og byder på fænomenal udsigt over Grejsdalen samt en afstand til Vejles bymidte på blot 8,5 km. – At grunden kunne købes billigt på tvangsauktion, har bidraget til at holde det totale budget på ca. 2,8 mio. kr. for en 180 m2 lavenergivilla på udsigtsgrund – med jordvarme, Nilan ventilationsanlæg, solceller, træ-alu-vinduer og lavenergi LED-spots overalt, så det totale energiforbrug til belysning inde og ude kun udgør 72 watt ved fuld drift, tilføjer Johannes Bramming.

Ville ikke have rørt en finger

Efter nogen diskussion blev parret enige om at bygge et bjælkehus og kontaktede træhusfirmaet Scanwo for at høre nærmere om en nøglefærdig løsning. – Der findes tre muligheder. Huset kan både fås som en total, færdigbygget pakke, i en såkaldt medbyggerløsning, hvor man gør en del af arbejdet selv, og som samlesæt til en rendyrket selvbyggerløsning. Udgangspunktet var, at vi ikke ville røre en finger selv; men da vi erfarede, at en medbyggerløsning ville give os 2-300.000 kr. ekstra at bygge for, besluttede vi at gå den vej, forklarer Johannes Bramming. Med medbyggerpakken begrænser Scanwos leverance sig til et ’byggesæt’ med materialer samt tømrer- og snedkerarbejde. Fundamentarbejde samt alt indvendigt installations- og montagearbejde har man altså selv ansvaret for, herunder indkøb og montering af alle elementer til køkken, bad og garderobe.

I efteråret gik Marianne og Johannes i gang med at nedrive det eksisterende hus, fjerne meterhøjt ukrudt med le og ikke mindst bortkøre 12 tons gammelt jern fra grunden. – I uge 5 var soklen klar, og 6. februar ankom samlesættet til vores nye bjælkehus sammen med Scanwos tømrere. De fortsatte frem til påske kun afbrudt af en lille uge, som vi havde til rådighed til at få installationerne på plads, fortæller Marianne Bramming. Langfredag var Scanwos håndværkere færdige, og familien kunne selv komme i gang med at spartle, tapetsere, male og lægge fliser. – Så kom folkene fra Scanwo tilbage og opsatte lofter, og vi manglede blot selv at lægge trægulve samt montere køkken-, bad- og garderobeelementer, før alt det indvendige var på plads, tilføjer Marianne.

Stram tids- og budgetstyring

10. juni flyttede Marianne og Johannes ind i deres drømmehus, og godt 14 dage efter kunne de holde bryllup. De er både tilfredse med boligen og med byggeprocessen, der til fulde har indfriet parrets forventninger. – Det har været hårdt, men til gengæld er der som medbygger mange penge at spare, og dem har vi bl.a. brugt på totalrenovering af den store garage fra halvtredserne, loft til kip, en 20 m2 overdækket terrasse i forlængelse af stuen, de mest tidssvarende elinstallationer samt et 6 kW solcelleanlæg, siger Johannes Bramming, der sammen med hustruen har varetaget tids-, materiale og budgetstyringen.

– Den meget stramme tidsplan skred kun en uge, selvom mange stemplede den som urealistisk, og budgettet holdt. Det er lykkedes, fordi både Scanwo og vi har været gode til at tilrettelægge arbejdet og har prioriteret at nå hver enkelt milepæl rettidigt. I processen har vi sat stor pris på deres arkitekttegninger, fleksibilitet og hurtige service. De ting har været afgørende for, at vi til tiden stod med en førsteklasses villa, som fuldstændigt matcher vores ønsker, slutter han.

Fakta: Scanwo DK A/S er blandt Danmarks førende husleverandører til selv- og medbyggere. Firmaet har mere end 20 års erfaring med at producere og bygge for kunder over hele Europa. Produktprogrammet omfatter både et- og flerplanshuse, fritidshuse samt specialhuse – alle skræddersyet til individuelle behov. Virksomheden tilbyder huse i bjælker, med træbeklædning og med murstensfacader. I alle tilfælde er der mulighed for levering på flere forskellige trin. Laveste trin omfatter alene byggesæt med ud- og indvendige materialer, hvor forskellige håndværkerleverancer kan tilkøbes. www.scanwo.dk