Fjernvarmebranchen har vind i sejlene

Lagt på fliser24.dk den 19-11-2015 af Thomas


Efter en række år med stagnation har fjernvarmeværkerne i ind- og udland fået investeringslysten tilbage. Det kan mærkes hos branchens leverandører.Ligesom mange andre brancher blev også fjernvarmebranchen ramt af finanskrisen med mindre investeringslyst til følge. Men nu er konjunkturerne for alvor ved at vende i branchen og hos dens leverandører.

En af de virksomheder, der har skabt nye arbejdspladser som følge af en forbedret ordreindgang, er aarhusianske Euro Therm, der især leverer anlæg til biobrændselsværker. – Egentlig har vi haft et pænt antal projekter gennem hele krisen, men tingene er helt klart begyndt at gå stærkere, og aktuelt har vi gang i en række leverancer til værker i både ind- og udland. Det har betydet, at vi løbende har ansat flere medarbejdere, forklarer direktør Jan Depenau.

I løbet af få måneder har Euro Therm leveret mere end en håndfuld anlæg. Et af dem ligger i den vestjyske stationsby Vemb, hvor det lokale fjernvarmeværk har fået udskiftet en nedslidt fliskedel med et nyt og topmoderne anlæg.

Udskiftning i stedet for renovering

– Vores tidligere anlæg var installeret i 1994, og da aftaget gennem årene var øget med 30 procent, var det blevet for lille. Samtidig stod vi over for en gennemgribende renovering, og derfor tog vi beslutningen om at få installeret et nyt. Det gamle anlæg kom fra Euro Therm, så derfor var det naturligt at kigge den vej igen. Især har vi været tilfredse med den høje driftssikkerhed og samarbejdet med en professionel leverandørorganisation, forklarer varmemester Bent Follesen fra Vemb Varmeværk A.m.b.a., der selv har over 20 års erfaring fra fjernvarmebranchen.

– Andre anlæg er meget følsomme over for vådt flis, mens Euro Therms kedel kan brænde nærmest alt. I gennemsnit er der 40-45 procent fugt i flisen, men der kan være op til 60 procent i enkelte sendinger, og det kan give andre anlæg problemer, fortsætter han.

Hidtil har der kun været én udkaldsalarm på fjernvarmeanlægget på det halve år, den nye kedel har været i brug, hvilket er overordentlig tilfredsstillende.

På vej mod eksportsucces

Også eksportmarkederne viser stigende interesse for fjernvarmeløsninger fra Danmark. Ifølge Euro Therm oplever branchen især øget ordretilgang fra vore nordiske nabolande, hvor man venter stor fremgang i de kommende år.

– Sverige og Norge har ikke været præget af krisen i samme grad som vi, og med en generelt stor interesse for bæredygtighed i de to lande er det naturligt, at biobrændselsanlæg er inde på radaren. I kampen om de nordiske markeder er det afgørende for os at have en afprøvet og konkurrencedygtig teknologi, som er svær at finde hos andre. Flere af os danske leverandører har nogle meget fine referencer, og det spiller helt sikkert en betydelig rolle, når svenske eller norske varmeværker skal investere store millionbeløb, forklarer Jan Depenau.


Fakta: EURO THERM A/S i Aarhus har siden 1948 i totalentreprise leveret anlæg til fyring af biomasse – vådt og tørt flis, halm, træpiller og briketter. Siden er produktprogrammet udvidet med elkedler, ORC-anlæg til elproduktion samt absorptionskølere. Virksomheden er danskejet, i vækst og beskæftiger p.t. 19 medarbejdere.